© crime-nieuws.nl

‘Sywert van Lienden en zakenpartners ook verdacht van witwassen in onderzoek mondkapjesdeal’

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Sywert van Lienden en zijn zakenpartners ook van witwassen.

De drie oprichters van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) worden nu ook verdacht van het witwassen van geld. Dat hebben bronnen gemeld aan NRC. Eerder werd al bekendgemaakt dat het drietal verdacht wordt van verduistering en oplichting.

In februari 2022 maakte het OM bekend dat zij een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar, onder meer, (ex) bestuurders van SHA. Aanleiding hiervoor was de aangifte die Randstad eind december 2021 deed.

Sinds augustus 2021 doet het OM civiel onderzoek naar het bestuur van SHA. Deze taak is het OM toebedeeld naast haar taak als openbare aanklager in strafrechtelijke procedures. Eerder diende het OM in het kader van haar civiele taak een verzoekschrift in bij de rechtbank Amsterdam om de bestuurders van SHA te schorsen en te ontslaan. De rechtbank besloot om de bestuurders met onmiddellijke ingang te schorsen uit hun bestuurderstaak en een tijdelijk nieuw bestuur te benoemen.

Het lopende strafrechtelijke onderzoek heeft als doel waarheidsvinding ten aanzien van de vermoedelijk gepleegde strafbare feiten alsmede het veiligstellen van vermogensbestanddelen. Er is 11,5 miljoen euro op bankrekeningen van Van Lienden en co in beslag genomen.