Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Taakstraf en rijontzegging voor bekende YouTuber na crash met 300 km/u in Lamborghini op A28

De 31-jarige bestuurder (YouTuber Rick van Stippent) van een Lamborghini is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken met een proeftijd van 3 jaar vanwege roekeloos rijgedrag.

Dit gedrag bracht volgens de rechter dermate levensgevaarlijke situaties op de weg met zich mee dat er ernstige risico’s waren voor andere weggebruikers. Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf heeft de rechtbank de man ook een taakstraf van 120 uur opgelegd en krijgt hij een rijontzegging van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Op 27 maart 2022 scheurde de man met een extreem hoge snelheid van ongeveer 300 km/u over de A28 op weg naar een autoshow. Hij voerde gevaarlijke inhaalmanoeuvres uit en bracht andere weggebruikers in gevaar. Uiteindelijk verloor hij de controle over zijn voertuig, gleed uit en botste meerdere keren tegen de vangrail in het midden van de weg. De Lamborghini raakte volledig vernield, met brokstukken verspreid over beide weghelften en delen van de remschijven op de tegenovergestelde rijbaan.

Het roekeloze gedrag van de man wordt door de rechtbank als uiterst onverantwoordelijk beschouwd, waarbij hij bewust onaanvaardbare risico’s heeft genomen die andere weggebruikers ernstig in gevaar hebben gebracht. Het feit dat er alleen materiële schade is ontstaan en niemand gewond is geraakt, wordt gezien als een wonder en kan niet worden toegeschreven aan het gedrag van de man.

De opgelegde straf door de rechtbank is zwaarder dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank hecht er groot belang aan een duidelijk signaal te geven aan zowel de bestuurder van de Lamborghini als aan de samenleving dat dergelijk roekeloos rijgedrag volstrekt onaanvaardbaar is. Daarom heeft de rechtbank, afwijkend van de eis van de officier van justitie, een volledig voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken opgelegd, met een proeftijd van drie jaar.