Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Taakstraf voor man die twee jaar lang buurvrouw in slaapkamer filmde

De rechtbank heeft een man uit Amerongen een taakstraf opgelegd omdat hij ruim twee jaar lang stiekem zijn buurvrouw filmde.

De opnames werden gemaakt van 2015 tot en met juni 2017. De lens van de camera was zo ingezoomd dat het slaapkamerraam van zijn achterbuurvrouw vol in beeld was. Het slachtoffer heeft van het filmen nooit iets ontdekt.

De jonge vrouw was bang dat de beelden openbaar zouden worden gemaakt maar dit blijkt na onderzoek niet het geval.Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de man lijdt aan een ziekelijke stoornis, namelijk voyeurisme. Mede daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechter heeft bepaald dat de man zich moet laten behandelen in een instelling om de kans op herhaling te minimaliseren. Ook moet hij zijn voormalige buurvrouw een schadevergoeding betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) had een jaar celstraf geëist, maar de straf is lager omdat de verdachte werd vrijgesproken van belaging en van het filmen van minderjarigen.

De verdediging bracht nog in dat het slachtoffer het filmen had kunnen voorkomen door haar gordijnen dicht te doen. Daar is de rechter niet in meegegaan en heeft 80 uur werkstraf opgelegd.