© Politie

Telegramgroep ‘Vuurwerkhandel Noorden’ voor grootschalige handel in illegaal vuurwerk opgerold door politie

De politie heeft op Telegram een groep opgerold waarin op grote schaal werd gehandeld in illegaal vuurwerk.

De groep had de naam ‘Vuurwerkhandel Noorden’ en er bleek op grote schaal te worden gepraat over en gehandeld in vuurwerk. De beheerder is als verdachte aangehouden op verdenking van het faciliteren van de handel in het verboden vuurwerk. De (persoons)gegevens die in de groep rondgingen worden op dit moment veiliggesteld en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De groep faciliteerde de handel door verschillende aan elkaar te koppelen. Handelaren kochten via de groep vuurwerk van elkaar. Dit vuurwerk werd gekocht om zelf weer door te verkopen of voor eigen gebruik. De politie stelde vorige week een plan in werking om de handel in de Telegramgroep, met rond de 700 leden, te verstoren en te stoppen.

Door intensief digitaal onderzoek wist de politie de identiteit van de beheerder van de groep te achterhalen. Diegene gebruikte de username ‘Yourplug050’. Op donderdagmiddag 17 november vielen agenten de woning van de 20-jarige man uit Achterkarspelen binnen. Hij wordt verdacht van het mogelijk maken en faciliteren van de handel in verboden vuurwerk. Bij de aanhouding werden een grote hoeveelheid shells, een hoeveelheid contant geld en zijn telefoon in beslag genomen. De politie hield later ook een 43-jarige vrouw uit dezelfde gemeente aangehouden op verdenking van het faciliteren van de handel. Beide verdachten zitten inmiddels niet meer vast en zullen zich later moeten verantwoorden voor de rechter.

Na de aanhouding van de 20-jarige man is het via de telefoon van de verdachte gelukt het beheer van de Telegramgroep over te nemen om de handel te verstoren en te stoppen. Toen de politie toegang had tot de Telegramgroep hebben agenten direct van zich laten horen door het hier onderstaande bericht te versturen. Na dit bericht geloofden gebruikers niet dat de politie op het kanaal had geïntervenieerd en bleef de groep actief. De politie heeft data uit de groep veiliggesteld en verder onderzoek zal gaan leiden naar nog meer handelaren en aanhoudingen.

‘Door een team specialisten van de politie is deze groep onlangs overgenomen en al de data is veiliggesteld. De beheerder van “Vuurwerkhandel Noorden” zit op dit moment vast en wordt verhoord. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het vuurwerk wat wordt verhandeld in deze groep is zeer explosief en vormt een gevaar voor anderen en voor jezelf. Daarom is het ons ernst. Stop met deze activiteiten. Je bent gewaarschuwd. Op de handel in illegaal vuurwerk staat een straf van zes jaar. Wanneer illegaal vuurwerk ontdekt wordt in een woning kan een verhuurder of hypotheekverstrekker de huur/hypotheekovereenkomst opzeggen. Daarnaast kan de gemeente bestuurlijk optreden en de woning sluiten. Verknal je toekomst niet met illegaal vuurwerk!‘ Aldus het bericht in de Telegramgroep.