© Pixabay on Pexels.com

Ter dood veroordeelde Amerikaan kiest voor executie door vuurpeloton in plaats van elektrische stoel

In de Verenigde Staten heeft een ter dood veroordeelde ervoor gekozen om door een vuurpeloton te worden geëxecuteerd.

De 57-jarige Richard Bernard Moore moest kiezen tussen de elektrische stoel en een vuurpeloton. Hij wordt hiermee de eerste ter dood veroordeelde gedetineerde die door een vuurpeloton wordt omgebracht in South Carolina. De staat heeft moeite om de juiste drugs te bestellen om dodelijke injecties uit te kunnen voeren. Op dit moment kunnen ter dood veroordeelden dus alleen kiezen uit de elektrische stoel of een vuurpeloton.

Moore, die ter dood werd veroordeeld voor de moord op een winkelbediende in 1999, wordt op 29 april geëxecuteerd. In een rechtszaak die vrijdag werd ingediend, koos Moore ervoor om te sterven door een vuurpeloton. ‘Ik geloof dat ik gedwongen wordt om te kiezen tussen twee ongrondwettelijke executiemethoden, en ik hier nog tegen in beroep zal gaan’, aldus de moordenaar in een verklaring.

Op 6 april verwierp het Hooggerechtshof van South Carolina een beroep van Moore, waarin werd gesteld dat zijn doodvonnis onevenredig was aan de straffen die in soortgelijke gevallen werden opgelegd. South Carolina is een van de vier staten, waaronder Oklahoma, Mississippi en Utah, die executies door een vuurpeloton toestaan.