Tien maanden gevangenisstraf voor wijkagent na lekken informatie aan crimineel en vrouwen

Een voormalige wijkagent uit Limburg is door de rechtbank veroordeeld tot tien maanden cel voor het lekken van informatie.

De 55-jarige agent uit Geleen zou volgens de rechtbank in juli 2016 vertrouwelijke informatie hebben geprint op het politiebureau in Stein. Dit zou hij in opdracht van een man hebben gedaan die een crimineel verleden had. De agent kreeg 1500 euro voor de informatie. Uit het dossier komt naar voren dat de verdachte regelmatig contact had met deze man en hem kennelijk geregeld toegang gaf tot vertrouwelijke informatie in ruil voor geld.

Daarnaast bleek de agent uit het onderzoek vertrouwelijke informatie aan twee vrouwen te hebben gelukt op wie hij indruk wilde maken. Eén van hen werkte weliswaar bij een instelling die samenwerkte met de politie, maar in dit geval overschreed hij alle redelijke grenzen door ook informatie die niet noodzakelijk was voor de samenwerking te printen en mee te nemen naar haar huis.

De eis van de officier van justitie  was 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 1500 euro. De rechtbank heeft de agent schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden. De man is inmiddels ontslagen door de politie.