Een deel van de aangetroffen cash. © OM

Tien miljoen aan goud, cash, horloges, auto’s en panden in beslag bij inval in Limburg

De politie, FIOD en justitie hebben beslag gelegd op ruim tien miljoen euro aan goud, contant geld, onroerend goed, auto’s en horloges bij een onderzoek naar een recyclingbedrijf in Limburg.

De afgelopen dagen is het terrein onderzocht met geavanceerde apparatuur van Defensie. De verdenking is dat het bedrijf zich bezig houdt met het witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrift, heling en diverse milieudelicten, meldt een woordvoerder van justitie. Bij de doorzoekingen zijn ook circa tien vuurwapens en munitie aangetroffen. Daarvoor zijn twee functionarissen van het bedrijf aangehouden.

De FIOD en politie doen onderzoek naar de administratie en geldstromen van het bedrijf. Uit de administratie van het bedrijf zou moeten blijken waar welke afvalstromen vandaan komen en waar ze naartoe gaan. De verdenking is dat het bedrijf geen correcte afvaladministratie voert. Het bedrijf zou tegen betaling metaalafval inzamelen met de bedoeling dit te recyclen. Er werd te weinig gerecycled waardoor het afval zich letterlijk opstapelde op het terrein. Dit is in strijd met de vergunning.

De FIOD en politie doorzochten behalve het bedrijventerrein op zaterdag ook drie woningen van functionarissen van het bedrijf. Er is naast administratie, ook beslag gelegd op waardevolle goederen zoals honderden kilo’s edelmetalen, waaronder goud, ongeveer 450.000 euro contant geld, onroerend goed (drie panden) en auto’s zoals een Maserati, Ferrari en een Porsche. Ook zijn 17 horloges van merken zoals Rolexen en Audemars Piguet in beslag genomen.

Bij de actie is verder beslag gelegd op een partij vuurwapens en munitie. Er zijn aanzienlijke hoeveelheden goederen, zoals bijvoorbeeld metalen platen, op het bedrijf aangetroffen, die vermoedelijk afkomstig zijn van diefstal. De brandweer is ter plaatse geweest voor het verrichten van metingen voor de veiligheid van het aanwezige personeel. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is komende dagen bezig met het ontmantelen van een container met (verouderde) munitie en mortieren. De verdachten zitten vast en het onderzoek is in volle gang.

Een deel van de aangetroffen cash. © OM