Tien personen verdacht van witwassen en fraude na vondst honderden kilo’s zilveren staven in tuin Maasdriel

De afgelopen jaren heeft een samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten geleid tot een uitgebreid onderzoek naar een groep verdachten uit de gemeenten Maasdriel en Meijerijstad.

Op vrijdag 17 januari staan tien verdachten voor het eerst voor de rechter tijdens een voorbereidende zitting.

Onderzoek en Aanhoudingen

In het najaar van 2021 voerden de politie en de Belastingdienst invallen uit op verschillende locaties, waarbij zeven verdachten werden aangehouden. Tijdens de invallen werd veel administratie in beslag genomen, en in de tuin van een van de verdachten werden honderden kilo’s zilveren staven ontdekt, evenals wapens.

In totaal zijn er 30 aanhoudingen verricht, maar niet alle verdachten worden verder vervolgd. Zaken waarbij sprake is van geringe betrokkenheid, zoals ‘katvangers’, zijn geseponeerd. Het Openbaar Ministerie (OM) richt zich nu op 16 verdachten. Van hen hebben zes verdachten inmiddels een alternatieve afdoening in de vorm van een taakstraf of een transactie geaccepteerd.

Criminele Organisatie

Tien verdachten verschijnen op 17 januari voor de rechter. Het OM beschouwt zes personen als onderdeel van een criminele organisatie, die zich bezighield met witwassen, valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Deze kern van de criminele organisatie bestaat uit twee verdachten uit Maasdriel, die samen met een man uit Meijerijstad worden gezien als de feitelijke leidinggevenden van enkele bedrijven die als voertuig werden gebruikt voor hun criminele activiteiten. Een vrouw uit Maasdriel bood administratieve ondersteuning aan deze groep.

Daarnaast worden twee mannen, afkomstig uit de gemeenten Gilze Rijen en Maasdriel, verdacht van het verzorgen van de boekhouding binnen de criminele structuur. De overige vier verdachten, waaronder een bedrijf, worden verdacht van diverse vormen van valsheid in geschrifte.

Fraude en Belastingontduiking

Het onderzoek heeft meerdere vormen van fraude aan het licht gebracht. De betrokken bedrijven waren voornamelijk actief in grondwerkzaamheden, zoals het trekken van (glasvezel)kabels. Voor dergelijke werkzaamheden werden veiligheidscertificaten vermoedelijk vervalst, en werden valse facturen uitbetaald zonder tegenprestatie, wat leidde tot belastingontduiking. Daarnaast wordt onderzocht of de winst van de bedrijven werd verminderd door fictieve schades of door leveringen van goederen aan de verdachten.

Ook blijkt dat er grootschalig misbruik werd gemaakt van arbeidsmigranten, die vaak onterecht als ZZP’er werden geregistreerd of meer uren werkten dan ze officieel deden. Dit alles leidde tot aanzienlijke belastingontduiking. In samenwerking met de Belastingdienst en de gemeente Maasdriel worden momenteel extra onderzoeken uitgevoerd naar huisvesting en de situatie rond arbeidsmigranten.

De zitting van 17 januari is een regiezitting, waarbij wordt besproken welke verdere onderzoeken nog gewenst zijn en hoe de verdere rechtsgang eruit zal zien.