De politie in Amsterdam heeft een tiener aangehouden voor diefstallen uit een museum. De 16-jarige jongen heeft voor ruim 150K aan kunst gestolen.

Een kunsthandelaar werd benaderd en kreeg een afbeelding te zien van een beeldje die eigenlijk in een Amsterdams museum hoort. Daarop neemt de vrouw contact op het museum die inderdaad bevestigen dat het beeldje, dat dateert van tussen de 6e en 4e eeuw voor Christus, is gestolen.

Het museum benadert daarop half november de politie, die een onderzoek start naar de ontvreemding. Na onderzoek leidt het spoor naar een 16-jarige jongen, die al op jeugdige leeftijd een fascinatie voor kunst en archeologie heeft ontwikkeld. De jonge kunstliefhebber blijkt tijdens meerdere bezoeken aan het museum verschillende collectiestukken te hebben weggenomen vanwege zijn sterke verlangen om de oudheden dichtbij zich te hebben.

De tiener werd afgelopen maandag aangehouden en vastgezet. Bij doorzoeking in zijn ouderlijk huis werden verschillende beeldjes, boeken en een perkamentrol met een totale geschatte waarde van ruim 150.000 euro aangetroffen. De tiener heeft een bekentenis afgelegd en het OM gaat nu kijken wat er verder strafrechtelijk gaat/moet gebeuren.