Tiener uit Amsterdam opgepakt voor phishing via Marktplaats met 370.000 euro buit

De politie heeft een tiener uit Amsterdam aangehouden in een onderzoek naar phishing via Marktplaats waarbij ruim 370.000 euro werd buitgemaakt.

Naar aanleiding van tientallen aangiftes stelde het cybercrimeteam van de politie een onderzoek in. Hierbij kwam steeds dezelfde werkwijze naar voren. Het slachtoffer had een advertentie op Marktplaats staan en werd via WhatsApp benaderd. De zogenaamde koper en verkoper komen tot een deal, en de verkoper ontvangt een linkje voor een betaalverzoek. Deze link is eigenlijk een phishinglink, waarmee de koper zich toegang tot de bankrekening van de verkoper kon verschaffen.

De in totaal 56 slachtoffers in dit onderzoek zijn grote bedragen kwijtgeraakt. In totaal is er voor 371.000 euro buitgemaakt bij de phishingpraktijken. Na onderzoek kwam een minderjarige jongen in beeld als mogelijke verdachte. Hij werd in zijn woning in Amsterdam aangehouden. De politie nam hierbij ook een vuurwapen en gegevensdragers in beslag. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.