Dit is een machete.

Tiener veroordeeld tot 11 maanden voor poging tot moord met machete op schoolplein Hoofddorp

De rechtbank heeft een tiener veroordeeld voor een poging tot moord met een machete op een schoolplein in Hoofddorp.

De 15-jarige jongen had de avond voor de aanval op 17 mei 2021 ruzie met het slachtoffers. Beiden hebben elkaar uitgedaagd. In een gezamenlijke groepschat bedreigde de verdachte het slachtoffer. Zo zei hij: ‘Zeg je ouders maar gedag, morgen sta ik voor je school’. En tegen een getuige zei hij meermalen ‘dat hij de jongen dood gaat maken’. Nadat zij een afspraak hadden gemaakt elkaar de volgende dag bij school te treffen, heeft verdachte meerdere mensen via Snapchat gevraagd of ze een machete voor hem konden regelen.

De jongens arriveerden die dag op school en uit camerabeelden blijkt dat de tiener direct met de machete op het slachtoffer is afgestormd. Hij heeft met hakkende en stekende bewegingen acht keer met de machete op hem ingeslagen en hierbij diverse keren geraakt. Het slachtoffer is door af te weren een deel van zijn vinger kwijtgeraakt en hij had een snijwond in zijn dijbeen. Zijn duim moest bijna geamputeerd worden, maar kon hij na een operatie alsnog behouden.

Volgens de rechtbank was er geen sprake van een plotselinge opwelling en gaat het hier dus om een poging tot moord. De tiener heeft 11 maanden jeugddetentie opgelegd gekregen, waarvan 140 dagen (4,5 maand) voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Voor het slachtoffer is het een zeer traumatische ervaring geweest, bleek tijdens de zitting. Hij krijgt een vergoeding van 10.000 euro voor geleden immateriële schade en 240 euro voor beschadigde kleding.