Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Tientallen aanhoudingen in Italië en Frankrijk in onderzoek wapen- en drugssmokkel ‘Ndrangheta

Bij acties in Frankrijk en Italië zijn tientallen criminelen gearresteerd in een onderzoek naar wapen- en drugssmokkel door onder meer de ‘Ndrangheta.

Het ging om een gezamenlijke operatie van de carabinieri in Genua en de gendarmerie van Marseille en Parijs. De politiediensten werden bij de invallen gesteund door het Europees justitieel samenwerkingsverband Eurojust. In Italië waren er veertien arrestaties, in Frankrijk zijn 32 personen aangehouden. De politie nam voor 900.000 euro aan verschillende bezittingen in beslag.

De Franse arrestanten worden verdacht van lidmaatschap aan een criminele organisatie en handel in wapens. Verder worden de verdachten witwassen en een aantal overvallen ten laste gelegd. De Italiaanse verdachten zijn beschuldigd van wapen- en drugssmokkel, het vervalsen van identiteitsdocumenten en het helpen van een voortvluchtige van de ’Ndrangheta maffia, Filippo Morgante, die door justitie in Frankrijk wordt gezocht.

Het onderzoek werd in 2018 gestart en was gericht op het uitzoeken van banden tussen de ‘Ndrangheta en criminelen in Zuid-Frankrijk. Het crimineel netwerk bleek na onderzoek actief te zijn in Italië, Frankrijk, België en Nederland. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.