Tientallen aanhoudingen na informatie bij politie over confrontatie rivaliserende groepen

De politie heeft tientallen aanhoudingen verricht en een confrontatie tussen twee rivaliserende jeugdgroepen voorkomen.

De 37 aangehouden tieners worden onder andere verdacht van samenscholing waarbij ongeregeldheden dreigen te ontstaan. De politie stelde een onderzoek in na informatie dat een confrontatie zou plaatsvinden tussen twee jeugdgroepen uit Assendelft en Zaandam. Het is bij verschillende instanties bekend dat de Assendelftse en de Zaanse groep al langere tijd een conflict met elkaar hebben. Dit heeft eerder geleid tot verschillende gewelddadige confrontaties, waarbij ook wapens zijn gebruikt, aldus een woordvoerder.

Rond 17.00 uur vrijdagavond verzamelde een groep jongeren op het station van Krommenie-Assendelft en stapte op de trein richting Zaandam. Bij de halte Wormerveer stapte de groep weer uit waar nog meer jongens op hen stonden te wachten. De volgende trein kwam eraan en de verdachten stapten weer in. De volgende halte voor de groep was de Zaanse Schans en deel van de jongeren renden door de wijk. Enkele jongeren bleven op het perron achter. De politie herkende de jongeren als leden van een van de jeugdgroepen en besloot de groep in te sluiten. Ondanks meerdere vluchtpogingen, lukte het de tieners niet om aan de politie te ontkomen en werden 22 jongeren aangehouden. Tijdens de fouillering werden enkele slag- en steekwapens aangetroffen die in beslag werden genomen.

Op de Prinsenstraat verzamelden rond 20.00 uur steeds meer jongeren die zich kort daarop verplaatsten richting een nabijgelegen supermarkt. Ook hier herkende de politie de jongeren als leden van een van de jeugdgroepen en werd opnieuw de beslissing genomen om hen aan te houden. In totaal werden 15 jongens en meisjes aangehouden. De groep werd overgebracht naar het politiebureau.

Op het bureau werden de ouders van de tieners geïnformeerd en werd hen verzocht naar het politiebureau te komen. Ook werden van tientallen jongeren de mobiele telefoons in beslag genomen. De jongeren mochten weer naar huis en de politie doet verder onderzoek naar de mogelijke confrontatie tussen de rivaliserende groepen.