In een onderzoek naar het witwassen van bitcoins heeft de FIOD deze week invallen gedaan en doorzoekingen verricht. Bij de actie is beslag gelegd op bitcoins, tientallen dure horloges, drugs en auto’s zoals een Mini Cooper en een BMW.

Het ging om een gezamenlijke actie van de Nederlandse en Duitse politie. Agenten deden invallen in Haaksbergen en in het Duitse Bad Bentheim. In Nederland zijn twee verdachten aangehouden.  Het gaat om een 48-jarige man en zijn 49-jarige echtgenote.

Het onderzoeksteam heeft beslag laten leggen op drie dure personenauto’s, meerdere bitcoin wallets en bitcoins accounts, onder meer in Litouwen en Engeland. Verder nam de politie drugs, een vuurwapen en heel veel dure horloges in beslag.

In Duitsland zijn 2 personen aangehouden, een man van 44 jaar en een vrouw van 47 jaar, beiden woonachtig in Bad Bentheim. Daar is beslag gelegd op zeventien personenauto’s (waaronder Mini Cooper, Audi en Mercedes) en administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het onderzoek naar de verdachten werd gestart na meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. De verdachte man uit Nederland zou via het dark web verdovende middelen verkopen vanuit een verzendadres in Duitsland. De man, verblijvende in Nederland, staat nergens geregistreerd en heeft sinds 2012 geen geregistreerd loon of andere inkomsten. Zijn vrouw heeft sinds 2013 een uitkering.

De in Nederland aangehouden verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor veertien dagen in bewaring gesteld. Het onderzoek naar het witwassen van bitcoins en drugshandel op het dark web loopt nog.