Tientallen invallen in landelijke actie tegen ram- en plofkrakers

Vanmorgen heeft de politie invallen gedaan op tientallen locaties in Nederland en heeft daarbij 23 verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij ram- en/of plofkraken in het gehele land. De aangehouden verdachten kunnen in verband worden gebracht met minimaal 50 recente ram- en/of plofkraken, aldus de politie.

Bij de aanhouding van een aantal verdachten werd gebruik gemaakt van een arrestatieteam (AT) van de politie. In zeker 35 woningen zijn doorzoekingen verricht. Bij de doorzoekingen is gebruik gemaakt van zowel een geld- als een explosievenhond. Bij de invallen zijn een aantal (dure) auto’s, vuurwapens, scooters, verdovende middelen en een hoeveelheid verdacht materiaal aangetroffen en in beslag genomen. Het ‘verdachte’ materiaal zal nog door de Explosieven Opruimingsdienst moeten worden onderzocht.

‘Vanwege de stijging van het aantal ram- en plofkraken en de toename van het daarbij gebruikte geweld geven we hoge prioriteit aan de aanpak hiervan. Deze aanhoudingen op deze actiedag zijn het resultaat van intensief onderzoek. Samen met het Openbaar Ministerie en de banken doen we er alles aan om deze vorm van criminaliteit een halt toe te roepen, de daders op te sporen en te straffen. Het geweld waarmee dit soort overvallen gepaard gaat is zorgwekkend. De maatschappelijke en financiële schade die dit fenomeen veroorzaakt is groot. De politie en het OM maken er daarom extra capaciteit voor vrij’, aldus hoofdcommissaris Jannine van den Berg.

In 2013 is er alweer 87 keer geprobeerd om een ram- en/of plofkraak te plegen. In 2012 zijn er in het gehele jaar 133 kraken gepleegd. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal van dit soort kraken toegenomen. Ook wordt er steeds vaker bruut geweld toegepast door de daders. Derhalve heeft het OM in samenspraak met de politie besloten om prioriteit te geven aan onderzoeken hiernaar.

Bron: Politie