Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Tientallen personen voor de rechter na storten valse 500 euro biljetten en pinnen 300.000 euro bij Rabobank

Justitie gaat tientallen personen vervolgen voor het storten van valse 500 euro biljetten bij Rabobank geldautomaten.

De bank trok aan de bel nadat in een korte periode, van 9 juli 2015 tot en met 16 juli 2015, een grote hoeveelheid valse 500 euro biljetten waren gestort in stortautomaten. De biljetten werden door de afstortautomaten tijdens de storting niet herkend als ‘vals’ maar als ‘verdacht’ aangemerkt. Kort daarna kregen de automaten een update, waardoor de biljetten die daarna werden gestort, wel direct als vals werden aangemerkt.

Tijdens het onderzoek bleek dat van veel rekeningen waarop gestort werd vlak voor de storting het opnamelimiet werd verhoogd via de app van de bank. Het duidt er volgens het Openbaar Ministerie (OM) op dat ze van tevoren bewust waren van het feit dat ze direct het geld wilden omwisselen.

Het geld dat gestort werd is direct weer van de rekening gehaald. De Rabobank raakte hierdoor ruim 300.000 euro kwijt.

Het onderzoek naar de achtergrond van de zaak heeft geen uitsluitsel gegeven. Het OM sluit niet uit dat de klanten zijn gebruikt als geldezel door criminelen. Dit zijn zogenoemde katvangers die hun bankrekening laten misbruiken voor criminele activiteiten. Maar het is ook heel goed mogelijk dat de pinners de biljetten hebben gekocht van criminelen. Mede doordat de verdachten tijdens verhoren onvolledig of onsamenhangend verklaarden, is hierover geen duidelijkheid gekomen, aldus het OM.

De officier van justitie vindt dat de verdachten, 27 personen, beter hadden moeten weten en eist dan ook tegen iedereen een werkstraf, variërend van vijftig tot tweehonderd uur. De duur is afhankelijk van de som van het gestorte en gepinde bedrag. De rechter doet deze week uitspraak.