Tinder komt met nieuwe optie om te checken of je match een crimineel is

Tinder gaat gebruikers de optie geven om te controleren of hun match een crimineel verleden heeft.

De nieuwe optie zal beschikbaar worden gesteld aan de hand van technologie van non-profitorganisatie Garbo, die door het moederbedrijf van Tinder, Match Group, is overgenomen. Gebruikers in de Verenigde Staten kunnen dankzij Garbo later dit jaar een ‘background check’ uit laten voeren, aldus een woordvoerder van Match Group.

Garbo is een platform dat online controles uitvoert zodat mensen veilig kunnen daten. De organisatie werd opgericht door Kathryn Kosmides, een slachtoffer van gendergerelateerd geweld. Het platform zoekt online naar onder meer aanhoudingen, veroordelingen en geweldsmisdrijven. Volgens Garbo is een naam en telefoonnummer genoeg om het crimineel verleden van een persoon naar boven te kunnen halen.

Het controleren of je toekomstige partner een crimineel verleden heeft zal niet gratis zijn. Het gaat om een premium optie waarvoor gebruikers zullen moeten gaan betalen. Hoeveel het gaat kosten is nog niet bekend. De functie wordt de komende maanden op Tinder getest. Het is niet bekend of ook Nederlandse gebruikers kunnen gaan checken of iemand in aanraking is geweest met politie en justitie.