Toezichthouders mishandeld en vastgehouden in café tijdens controle coronamaatregelen

Een cafébaas is in Medemblik aangehouden voor de mishandeling, bedreiging en gijzeling van toezichthouders die kwamen controleren inzake de coronamaatregelen.

De toezichthouders controleerden afgelopen nacht een horecagelegenheid aan de Kaasmarkt op naleving van de coronamaatregelen. Zij kwam het café even na middernacht binnen en maakten foto’s van de situatie. Er werd onder meer geconstateerd dat de afstandregels niet werden nageleefd en dat er werd gerookt.

De eigenaar van het café zag de controleurs en raakten in gesprek met de toezichthouders. Dit ontaardde in een situatie waarin de controleurs werden bedreigd met de dood en mishandeld. Ook werden zij tegen hun wil vastgehouden in het café.

De telefoon van de toezichthouders is op een gegeven moment afgepakt door cafégangers en de foto’s zijn door hen verwijderd. Uiteindelijk konden de controleurs uit hun positie komen. Eén van de toezichthouders is licht gewond geraakt tijdens dit incident.

De politie is vervolgens gealarmeerd en er is een onderzoek ingesteld. De uitbater van het café is aangehouden. Hij was onder invloed van alcohol en is ingesloten voor nader onderzoek. De gemeente bereidt zich voor op bestuursrechtelijke stappen tegen het café en de uitbater.