Tonnen euro’s cash en cryptovaluta in beslag bij invallen ‘bulletproof hoster’ in Amsterdam

De FIOD heeft invallen verricht in een onderzoek naar een bedrijf dat ‘bulletproof hosting’ aanbiedt. Bij de actie zijn onder meer tonnen cash en cryptovaluta’s in beslag genomen.

Op dinsdag zijn er invallen verricht in zeven panden en drie verdachten aangehouden. Het gaat om een onderzoek naar belastingfraude door een bedrijf dat serverruimte biedt om anonieme internetdiensten voor haar klanten te faciliteren. Het bedrijf wordt genoemd als een zogenoemde ‘bulletproof hoster’, aldus de FIOD.

De webhoster biedt klanten de mogelijkheid volledig anoniem gebruik te maken van serverruimte. Veel klanten betalen met bitcoins en die inkomsten zouden via verhullende constructies weggesluisd worden. Het bedrijf geeft vermoedelijk niet alle betalingen op aan de belastingdienst. Hierdoor wordt er te weinig omzet- en vennootschapsbelasting afgedragen aldus de verdenking van de FIOD. Er wordt nog onderzocht om hoeveel geld dit exact gaat, maar het gaat vermoedelijk om tonnen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Er zijn in totaal drie natuurlijke personen en zeven ondernemingen als verdachte aangemerkt. Het gaat naast bedrijven in Nederland ook om twee ‘limiteds’ en een ‘incorporated’ op de Seychellen. De drie aangehouden mannen zijn met hun ondernemingen betrokken bij de webhoster.

De FIOD doorzocht de drie woningen van de verdachten. Ook werden drie bedrijfspanden in Amsterdam en omgeving doorzocht. Er is (digitale) administratie meegenomen. Daarnaast is beslag gelegd op twee tasers, 70.000 euro contant geld, tonnen aan cryptovaluta en vijf voertuigen. Het onderzoek naar de mogelijke fraude is in volle gang.