Miguel Angel Trevino Morales alias “Z40” is eindelijk opgepakt. Dat hebben zowel de Amerikaanse als Mexicaanse autoriteiten bevestigd.

Z40 was één van de meest gezochte criminelen van de wereld en er stond in totaal 7,5 miljoen dollar op zijn hoofd. Z40 is een leidend figuur in het Los Zetas kartel, of wat er tenminste nog van over is. Want door strijd binnen het kartel zelf, is deze uiteengevallen in verschillende groepen.


Los Zetas kartel volgens wikipedia:

De Zetas zijn een groep soldaten uit elite-eenheden van het Mexicaanse Leger die gedeserteerd zijn en zich hebben aangesloten bij drugskartels.

Veel van de Zetas zijn oorspronkelijk opgeleid in de Amerikaanse School of the Americas. De meesten zijn oorspronkelijk commando’s in het Mexicaanse Leger, maar er zijn ook enkele Zetas afkomstig van de Mexicaanse marine en de kaibiles, de beruchte speciale eenheden uit Guatemala.

De Zetas waren voorheen de gewapende vleugel Golfkartel uit Matamoros die hen inzette tegen het Sinaloakartel van Joaquín “el Chapo” Guzmán. Sinds ongeveer februari 2010 hebben de Zetas zich losgemaakt van het Golfkartel en bestrijden ze in samenwerking met het Beltrán-Leyvakartel, het Juárezkartel en het Tijuanakartel hun oude bazen van het Golfkartel. Vermoedelijk hebben ze ook goede banden met de ‘Ndrangheta uit Italië. Zetas stonden onder leiding van Arturo Guzmán Decena tot deze in 2002 vermoord werd. Tegenwoordig geldt Heriberto Lazcano Lazcano als leider van de groep.

Vanwege hun bijzonder goede training zijn zij zeer moeilijk te bestrijden. Zij kunnen hun acties met militaire precisie uitvoeren. Zo hebben zij mortieraanvallen op gevangenissen uitgevoerd, om zo gevangenen gelieerd aan de kartels waarvoor zij werken te kunnen bestrijden. Zij houden zich vermoedelijk vooral op in het grensgebied met de Verenigde Staten en zijn zelfs al op Amerikaans grondgebied waargenomen.