De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot 10 jaar cel geëist voor poging liquidatie op Amsterdamse crimineel na tip en aanhouding met PGP’s en vuurwapens

Het Openbaar Ministerie heeft 10 jaar celstraf geëist voor een poging liquidatie op een Amsterdamse crimineel.

In februari 2017 werd een onderzoek gestart naar een 33-jarige man zonder vaste verblijfplaats na een tip dat deze man een valse identiteit zou gebruiken en de beschikking zou hebben over vals geld. De politie heeft vervolgens telefoons getapt en gesprekken in de auto van de verdachte opgenomen. Het onderzoeksteam hoorde op een gegeven moment tot hun eigen verbazing dat gesprekken gingen over het voorbereiden van een liquidatie.

Verder onderzoek leidde de politie naar vier verdachten. Het gaat om een 23-jarige man uit Almere, een 45-jarige man uit Amsterdam, een 40-jarige vrouw uit Almere en een 33-jarige man zonder vaste verblijfplaats. Volgens het OM hebben de vier zeer nauw en bewust samengewerkt om een moordaanslag op het doelwit voor te bereiden.

De twee verdachten die in de gestolen BMW met valse kentekenplaten werden aangehouden hadden behalve een doorgeladen vuurwapen ook PGP telefoons, donkere kleding, een muts en handschoenen bij zich. Verder lag er ook nog een flesje benzine en een flesje ammoniak in de wagen. Volgens de officier zijn dat ‘allemaal voorbereidingsmiddelen die uitermate geschikt zijn om een moord plegen’.

Tegen twee verdachten heeft het OM tot 10 jaar celstraf geëist. De 33-jarige verdachte hoort zijn eis pas aanstaande vrijdag omdat hij dan ook terechtstaat voor het doodschieten van een onschuldige voorbijganger in de De Clercqstraat in Amsterdam in mei 2015. Omdat de advocaat van de 40-jarige vrouw de rechtbank heeft gewraakt zullen officieren in latere instantie de strafeis tegen haar bekendmaken/formuleren.