© Crime-Nieuws.nl

Tot 10 jaar cel voor grootschalige smokkel cocaïne na kraken pgp-berichten Encrochat

De rechtbank heeft tot 10 jaar gevangenisstraf opgelegd aan leden van een criminele organisatie voor grootschalige smokkel van cocaïne.

De organisatie zou zich volgens het OM sinds 2020 bezig hebben gehouden met de invoer van grote partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. Zeven verdachten zijn veroordeeld voor de deelname aan die criminele organisatie. Een aantal verdachten is verder veroordeeld voor betrokkenheid bij een of meer van deze drugstransporten en/of strafbare voorbereidingshandelingen daartoe en witwassen. Daarnaast is een aantal verdachten tevens veroordeeld voor het omkopen van twee beveiligingsmedewerkers die werkzaam waren in de haven. Het meeste bewijs tegen de verdachten kwam uit Encrochat pgp-berichten.

Drie verdachten zijn vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs voor hun betrokkenheid bij de feiten op hun dagvaarding. Bij een verdachte kon niet worden bewezen dat een bepaald Encrochat account uitsluitend door hem werd gebruikt ten tijde van de ten laste gelegde feiten. Van een andere verdachte kon niet worden bewezen dat hij de contacten had gehad met betrekking tot het gebruik van een garage als locatie voor beoogde tijdelijke opslag en verder vervoer van 2013 kilo cocaïne. Bij de derde vrijgesproken verdachte staat niet vast dat hij betrokken was bij de hem specifiek verweten uithaal van cocaïne.

De rechtbank heeft onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd van tussen de 3 en 10 jaar. Eén verdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur. In totaal stonden dertien verdachten terecht. Volgens de verdediging is het bewijs uit de Encrochat berichten onrechtmatig. De rechtbank heeft alle verweren hierover verworpen.