Tot 10 jaar geëist voor grootschalige wapenhandel en smokkel 2150 kilo cocaïne na tip over familie in Tiel

Justitie heeft tot 10 jaar gevangenisstraf geëist voor grootschalige wapenhandel en smokkel partijen cocaïne.

Het onderzoek werd op 1 januari 2019 gestart na informatie over de handel in illegale wapens waarbij een familie in Tiel betrokken zou zijn. Het zou gaan om de aanschaf van wapens bij een bedrijf in vuurwapens in Slowakije, het invoeren van deze zogenoemde flobertwapens in Nederland, het ombouwen van die wapens en het verkopen daarvan. Uit onderzoek van de recherche is gebleken dat sprake is van een criminele organisatie die zich jaren met de wapenhandel zou hebben bezig gehouden.

Deze organisatie gebruikte andere personen en paste verschillende kunstgrepen toe om te voorkomen dat de bij de Slowaakse vuurwapenfirma gedane aankopen te herleiden waren tot de familie van de verdachten. Er is gebruik gemaakt van pgp-telefoons en jammers om de handelingen van de organisatie af te schermen. Ook is sprake van versluierd taalgebruik in gevoerde telefoongesprekken.

Uit verschillende taps kwam bij politie en justitie het vermoeden dat er voorbereidingshandelingen werden getroffen inzake de productie van synthetische drugs en dat vier verdachten zich bezighielden met de invoer in Nederland van grote partijen cocaïne via containers uit Zuid-Amerika. De partijen cocaïne van ongeveer 600, 750 en 800 kilo waren bestemd voor bedrijven in Zeeland en Amsterdam. De partijen zijn in oktober en november 2019 één voor één onderschept en in beslag genomen.

De verdenkingen tegen de zes verdachten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, verschillen van persoon tot persoon.  De officier van justitie heeft gevangenisstraffen van tussen de 3 en 10 jaar geëist. De hoogste straf is geëist tegen een 41-jarige man die betrokken zou zijn bij 100 vuurwapens en de smokkel van in totaal 2150 kilo cocaïne. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.