© OM

Tot 10 jaar geëist voor handel in 150 miljoen euro aan cocaïne na melding ontvoering Amsterdam

Justitie heeft tot tien jaar cel geëist tegen zeven mannen voor de handel in 150 miljoen euro aan cocaïne. Een melding van een ontvoering in Amsterdam bracht de politie op het spoor van de groep.

Bij de politie kwam in november 2021 melding van een geweldsincident in een appartementencomplex in Amsterdam. Volgens de melder zou er mogelijk sprake zijn van een ontvoering. De getuige zag dat een persoon in de parkeergarage onder het complex in een witte bestelbus werd geduwd die vervolgens snel wegreed. Op basis van de verklaring van de getuige, camerabeelden en herkenning van het kenteken van de bestelbus, kon de politie later die dag vijf mannen aanhouden. Niet lang na de aanhouding kreeg de politie het vermoeden dat het hier niet ging om een ontvoering maar een poging om een grote partij cocaïne te stelen, een zogenaamde ripdeal. Twee verdachten zijn later door de politie aangehouden.

Uit verder recherchewerk wordt duidelijk dat de witte bestelbus een cruciale rol zou hebben gespeeld. Uit locatiegegevens van deze bus en camerabeelden blijkt dat die in de ochtend van 4 november ook in Voorschoten is geweest, samen met twee andere bestelbussen. In de in beslag genomen telefoons van verdachten vindt de politie chatberichten die duiden op het vervoeren en distribueren van grote hoeveelheden drugs waarbij drie bussen worden gebruik. Die voertuigen rijden naar diverse woningen en loodsen in Amsterdam, Den Haag en Voorschoten. Uit het onderzoek van de politie blijkt dat met deze drie bestelbussen 2060 kilo cocaïne is opgehaald uit Voorschoten. Daarvan zou 1860 kilo bestemd zijn voor Amsterdam en 200 kilo voor Den Haag.

Bij het transport en de distributie van dit soort grote hoeveelheden gaat het zonder uitzondering om extreem professionele organisaties, stelt de officier van justitie. ‘De verdovende middelen werden ondergebracht in appartementencomplexen met inpandige parkeergarages waar je onopvallend en veilig in en uit kunt rijden met tags die het hek op afstand openen. Garages van bewoners die druk zijn met hun dagelijkse beslommeringen. Woningen die enkel voor het criminele doel van het opslaan van verdovende middelen zijn gehuurd en worden bewoond door spookburgers.’

De groep maakte gebruik van telefoons die speciaal voor dit transport waren aangeschaft. Ze stonden niet op naam maar konden uiteindelijk wel gelinkt worden aan de verdachten, aldus de officier van justitie. Tegen de mannen is tot tien jaar geëist voor grootschalige drugshandel. De rechtbank doet op 16 januari 2023 uitspraak.