Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Tot 10 jaar geëist voor miljoen cash en honderden kilo’s harddrugs regio Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot tien jaar cel geëist voor drugssmokkel. De verdachten werden gepakt met onder meer een miljoen cash en honderden kilo’s harddrugs.

De verdachten zijn acht mannen en een vrouw in de leeftijd van 33 tot 61 jaar oud. ‘Een gestructureerd crimineel samenwerkingsverband dat zich langere tijd heeft beziggehouden met het organiseren van drugstransporten naar Scandinavië.’ Aldus een woordvoerder van het OM. Een tiende man die in het onderzoek werd aangehouden, is in september 2019 overleden. De negen verdachten die voor de rechter staan, zijn afkomstig uit Utrecht, Zeist, Amstelveen, Curaçao en Paramaribo.

Tijdens een grote politieactie in en rond Utrecht op 26 november 2018 heeft de Landelijke Eenheid van de politie op verschillende plekken invallen gedaan en de verdachten aangehouden. Twee personen zijn aangehouden op verzoek van de Zweedse autoriteiten. De politie heeft beslag gelegd op grote hoeveelheden geld, drugs, tabletteerstempels, een geldtelmachine, een vrachtwagen, luxe auto’s, administratie en een aantal vuurwapens.

Terwijl de politie bezig was met de doorzoeking opende een onbekende man van buitenaf de roldeur van de loods. Bij het zien van de politie is hij op de vlucht geslagen, maar kort daarop werd hij aangehouden. Bij doorzoeking van zijn woning, hebben de rechercheurs beslag gelegd op ruim 800.000 euro aan contant geld.

Volgens het OM deden de verdachten hun best om hun activiteiten verborgen en buiten het zich van politie en justitie te houden. Ze maakten gebruik van wisselende nummers, PGP-telefoons, spraken vaak af op openbare plaatsen, maakten gebruik van versluierd taalgebruik en gebruikten auto’s die niet op naam stonden. Bij het afleveren van de verdovende middelen werd een controlesysteem ingebouwd. De illegale lading werd pas overhandigd, nadat de afnemer het juiste codewoord had doorgegeven aan de chauffeur.

Uit observaties, tapgesprekken en de door een van de verdachten opgenomen gesprekken blijkt dat men geregeld samenkwam om te overleggen over de gang van zaken. Er werd gesproken over klanten, afzetlanden, chauffeurs, prijzen van verdovende middelen en de taakverdeling. Aldus de officier van justitie. De rechtbank doet op 27 februari uitspraak in deze zaak.