foto van een zakmes
© Crime-Nieuws.nl

Tot 12 jaar cel geëist tegen Amsterdammers voor tegen betaling in hoofd steken advocate

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 12 en 10 jaar gevangenisstraf geëist tegen twee Amsterdammers voor poging tot moord op een advocate. De twee zouden dit tegen betaling hebben gedaan.

Een normaal intakegesprek draaide voor een Zoetermeerse advocate in september 2017 uit op een verschrikkelijke steekpartij. Uit het niets sprong haar ‘cliënt’ op en begon met een mes in haar hoofd te steken. Wie de jongen was, is nog altijd onbekend. ‘Ik had hem nog nooit gezien,’ zei de advocate later. Drie medeverdachten uit Amsterdam werden wel aangehouden en hoorden vandaag de strafeis tegen zich.

De dader werd op 26 september 2017 door een chauffeur naar Zoetermeer gebracht, samen met een 22-jarige en een 21-jarige medeverdachte. De 21-jarige verdachte zou de opdracht hebben gekregen om de advocate te verminken, en daarvoor betaald worden. Vervolgens haalde hij er de andere betrokkenen bij.

Een dag eerder werd al de afspraak met het advocatenkantoor gemaakt. Kort voor vertrek werd nog een chauffeur benaderd. Van hem valt volgens het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende vast te stellen dat hij op de hoogte was van de plannen van zijn medeverdachten. Hij zou daarom moeten worden vrijgesproken. Voor de 21-jarige en 22-jarige Amsterdammers ligt dat anders.

Anonieme getuigen hebben verklaard dat de verdachten waren geïnstrueerd om de advocate niet te vermoorden, maar alleen te ‘krassen’. Ze moest flink verminkt worden. Toch vindt het Openbaar Ministerie dat sprake is geweest van een poging moord. ‘Er is bewust meermalen met een mes in het hoofd gestoken,’ aldus de officier van justitie.

Tegen de 22-jarige verdachte is 12 jaar gevangenisstraf geëist en tegen de 21-jarige verdachte 10 jaar. De chauffeur zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) moeten worden vrijgesproken. Naar de identiteit van de steker wordt nog steeds gezocht.