Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen vijf mannen uit Utrecht voor betrokkenheid bij Audi-bende plofkraken in Duitsland.

De mannen in de leeftijd van 26 tot 31 jaar oud worden verdacht van betrokkenheid bij vijf plofkraken met tonnen euro’s buit en heel veel schade. Verder worden ze ook verdacht van heling van auto’s en kentekenplaten, verboden wapenbezit en twee van de vijf worden verdacht van het deel uitmaken van een criminele organisatie gericht op het plegen van plofkraken. Deze twee werkten volgens politie en justitie nauw en langdurig samen, en pleegden de feiten op steeds eenzelfde en planmatige manier.

Op 23 juni 2017 werden drie geldautomaten bij de Sparda Bank in Rheine opgeblazen. De ravage was groot. De buit bedroeg ongeveer 430.000 euro en de schade aan het gebouw ten gevolge van de explosie was 564.000 euro. Een paar weken later, op 9 juli 2017, werden twee automaten opgeblazen, weer bij de Sparda Bank in Rheine. Er werd niets buitgemaakt, maar de schade bedroeg circa 40.000 euro. Op 25 juli 2017 werd 106.000 euro buitgemaakt bij de Santander Bank in Wesel. Op 4 augustus bleef het bij een poging plofkraak bij de Santanderbank in Rheine. Drie dagen later was er weer een poging plofkraak, nu in Emsdetten, die eindigde met de aanhouding van de twee hoofdverdachten in Huizen. De mannen werden aangereden door de politie en vervolgens aangehouden.

Uit onderzoek blijkt dat Utrechters gebruikmaakten van PGP-telefoons. De betreffende toestellen straalden aan op de routes, de tijden en de plaatsen van de plofkraken. Verder is er bewijs uit de TomTom gehaald en is DNA van de verdachten aangetroffen in de auto’s, op kleding, wapens en gereedschappen. Tijden tapgesprekken bleek volgens het OM dat de verdachten met familieleden een alternatief scenario voor de plofkraak probeerden te construeren.

Bij de plofkraken ging de groep meestal op eenzelfde manier te werk. Het begon steeds met een voorverkenning. Bij de plofkraken werd steeds een gasmengsel in de automaat gebracht dat met een geprepareerde lans tot ontploffing werd gebracht. De daders droegen bivakmutsen, handschoenen en regenpakken. De mannen reden in gestolen Audi’s met valse kentekenplaten. Voor de Audi uit reed een kleinere auto om de situatie te verkennen. Deze auto bleef wachten bij de Duitse grens. Na de plofkraak werd de buit overgeladen en reed één van de daders met hoge snelheid terug in de Audi.

Tegen de man die verdacht wordt van vijf plofkraken is een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist. Tegen een medeverdachte die betrokken was bij drie plofkraken en samen met hem de criminele organisatie vormde, werd een celstraf van zeven jaar geëist. Tegen de drie andere mannen zijn straffen van 36 en 40 maanden geëist door de officier van justitie. De rechtbank doet eind november uitspraak in deze zaak.