© Crime-Nieuws.nl

Tot 12 jaar geëist voor organiseren drugstransporten vanuit Nederland en witwassen crimineel vermogen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 12 jaar cel geëist voor grootschalige drugssmokkel en witwassen crimineel vermogen.

De verdachten zijn een 39-jarige man uit Voorschoten, een 68-jarige man uit Hillegom en een 63-jarige man uit Amsterdam. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verdenkt hen van drugshandel, witwassen, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie. De officier van justitie heeft onvoorwaardelijke gevangenisstraffen tegen hen geëist van vijf, acht en twaalf jaar.

De zaak kwam aan het rollen door een witwasonderzoek in Haarlemmermeer, waarbij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) onderzoek deed naar criminele dienstverleners, zogeheten facilitators. Tijdens het onderzoek bleek dat de 68-jarige verdachte en de 39-jarige man mogelijk betrokken zouden zijn bij drugssmokkel. Een drugstransport van een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen naar Noorwegen wordt in juni 2017 door de Noorse douane gecontroleerd doorgelaten. In Ierland werd later een zending van 49 kilo cocaïne onderschept.

‘Binnen de criminele organisatie zijn verschillende rollen en gedragingen te onderscheiden, die elk op hun manier bijdragen aan het oogmerk van de organisatie. In het onderzoek is naar voren gekomen dat de 68-jarige verdachte de leidende, beslissende en centrale persoon is in deze criminele organisatie. Dat levert een strafverzwaring op.’ Aldus de officier van justitie. De rechtbank doet binnenkort uitspraak deze zaak.