Tot 12 jaar geëist voor smokkel cocaïne en hacken systemen haventerminals Rotterdam en Antwerpen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 12 jaar cel geëist voor grootschalige smokkel van cocaïne. De verdachten zouden systemen van haventerminals hebben gehackt.

Het onderzoek kwam aan het rollen nadat cryptotelefoon aanbieder Encrochat werd gekraakt door politie en justitie. Meerdere verdachten kwamen in beeld in verband met grootschalige drugssmokkel via Rotterdam en Antwerpen. In de chats werd gesproken over verdovende middelen en het hacken van computersystemen in de havens van Rotterdam en Antwerpen. ‘Door middel van hacken is bewust gebruik en misbruik gemaakt van interne systemen van havenbedrijven en transporteurs.’

De verdachten maakten gebruik van corrupte havenmedewerkers op strategische posities in haventerminals in Rotterdam en Antwerpen. Ook werd volgens het OM gebruik gemaakt van een of meerdere handlangers bij het wederrechtelijk binnendringen (hacken) van een computernetwerk van haventerminals. Als op die wijze bleek dat de containers van een bedrijf niet of weinig werden gecontroleerd, was het risico op ontdekking beperkt als in zo’n container verdovende middelen werden bijgeplaatst. De bewuste container werd vervolgens na aankomst in de haven opgehaald door een handlanger in de transportbranche. Nadat de verdovende middelen uit de container waren gehaald, werd die met een smoes teruggebracht naar de haven of naar het bedrijf waar de container voor bedoeld was.

Zes verdachten worden verdachten van betrokkenheid. Het gaat om mannen variëren van 25 tot 57 jaar en afkomstig uit Alblasserdam, Barendrecht en Rotterdam. Het OM eiste gevangenisstraffen van 3 jaar, 3 jaar en een geldboete van 50.000 euro, 7 jaar, 8 jaar, 10 jaar en 12 jaar met aftrek van de tijd die is doorgebracht in voorlopige hechtenis. Eén van de verdachten is eerder veroordeeld voor het hacken van het havenbedrijf ECT. Deze zaak ligt nog (na terugverwijzing door de Hoge Raad) bij het gerechtshof.