Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 12 jaar geëist voor voorbereiden liquidatie man op dodenlijst Amsterdam en overval met 80K buit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen twee verdachten in Amsterdam die een man op een dodenlijst stond op te wachten.

Volgens de officier van justitie stonden de twee 19-jarige verdachten in juni 2022 vier dagen achter elkaar een 50-jarige man op te wachten. De politie hield ze aan en ze bleken wapens, een 3D-geprint pistool en een Glock, bij zich te hebben. Verder waren ze gekleed in dubbele lagen kleding, handschoenen en hadden beide gezichtsbedekking.

Het OM zegt dat het duidelijk is dat de twee een liquidatie aan het voorbereiden waren. Ze hadden naast de wapens en kleding ook een gestolen scooter, een speciale telefoon, foto’s van de 50-jarige man en informatie. ‘Dat zij de uitvoerders waren die op pad waren gestuurd door anderen mag wel duidelijk zijn’, aldus de officier van justitie vandaag op zitting.

De verdachten ontkennen een liquidatie te hebben voorbereid. Volgens de één moest hij het wapen afleveren en de ander vertelde op een inleidende zitting in oktober dat hij tassen met drugs uit het huis van de 50-jarige man moest halen. Daarom zouden foto’s van hem in zijn telefoon staan. De door verdachten geschetste alternatieve scenario’s kunnen echter niet worden gerijmd met de omstandigheden, stelde de officier van justitie.

Naast de voorbereiding van de liquidatie zouden ze volgens justitie een overval hebben gepleegd aan de Overtoom in Amsterdam. Ze zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers en de bewoners van de woning hebben overlopen. De bewoners werden met tie-wraps vastgebonden. Bij de overval werd voor ruim 80.000 euro aan kleding, spullen en sieraden gestolen.

Beide verdachten lijken volgens de officier van justitie een criminele bliksemcarrière te hebben gemaakt, in april 2022 een laffe woningoverval en twee maanden later een potentieel fatale liquidatie. Tegen de verdachten is een gevangenisstraf van 11 en 12 jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.