Tot 12 jaar gevangenisstraf geëist voor organiseren grote heroïne drugstransporten naar Nederland

Justitie heeft tot 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen verdachten betrokken bij een grote internationale heroïnelijn.

‘Het gaat om meerdere zeer omvangrijke heroïnetransporten waarmee enorme illegale opbrengsten gemoeid gaan. Forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen zijn hier passend’, aldus het OM. Bovendien heeft het OM ook aangekondigd dat op een latere zitting een vordering wederrechtelijk verkregen voordeel wordt ingediend. De vijf verdachten hoorden straffen tussen zes en twaalf jaar tegen zich eisen.

Het grote internationale onderzoek naar drugstransporten werd eind 2018 gestart en in maart 2020 kwamen agenten in actie en hebben aanhoudingen verricht. In de zomer en het najaar van 2018 dook de naam van een Eindhovense man meerdere keren op in processen-verbaal. Hij werd specifiek genoemd als (mede)financierder en verantwoordelijke voor de logistiek bij onder meer heroïnetransporten in de haven van Antwerpen (954 en 1259 kilo). Maar ook in de haven van Genua is 268 kilo heroïne in beslag genomen en viel opnieuw zijn naam, aldus het OM. De Italiaanse autoriteiten hebben, in het kader van een gecontroleerde aflevering, twee kilo heroïne teruggeplaatst in de container. Vervolgens is, na een internationale samenwerking tussen de autoriteiten van diverse landen, de partij heroïne aangetroffen in een loods in Roosendaal.

Vervolgens is het onderzoek ‘HorizonCity’ overgedragen aan de Landelijke Recherche. Binnen een jaar tijd werden meerdere soortgelijke drugstransporten onderschept. De 45-jarige man uit Eindhoven kwam hierbij naar voren als mogelijke kopstuk. Het OM beschouwt hem als de ‘spil, organisator en intellectuele dader’, de cruciale speler op de heroïnemarkt, aldus de officier van justitie. Hij gebruikte zijn auto als kantoor. Nadat er door de politie afluisterapparatuur in werd geplaatst, is goed zicht gekomen op zijn rol en de rol van zijn medeverdachten.

Het OM ziet de Eindhovenaar als een soort ‘oliemannetje’: hij heeft in binnen- en buitenland ‘pionnen’ op cruciale plaatsen, die zorgen dat de heroïne tussen reguliere deklading wordt geplaatst. Ook worden allerlei praktische zaken voor hem geregeld. Hij regelt zelf (fictieve) bedrijfjes en loodsen en haalt de transporten naar Nederland. In Nederland is hij vervolgens actief betrokken bij de verdere verdeling van de heroïne naar andere plekken in Nederland en Duitsland.

De officier van justitie stond in haar requisitoir stil bij de enorme opbrengsten die met de grote omvang van de heroïnetransporten gemoeid gaan. Er gaan miljoenen euro’s in om. Een ontnemingsvordering tegen de verdachten zal later worden ingediend. De rechtbank doet inzake de drugstransporten binnenkort uitspraak.