© Crime-Nieuws.nl

Tot 12 jaar gevangenisstraf voor politieagenten na plaatsen drugs bij journalist

In Rusland hebben vijf agenten gevangenisstraffen tot twaalf jaar opgelegd gemregen voor het plaatsen van drugs bij een journalist.

De Russische onderzoeksjournalist Ivan Golunov werd in juni 2019 in Moskou aangehouden voor drugsbezit. Volgens de betrokken agenten lag er cocaïne en de designerdrug mephedrone in de woning van Golunov. Hij is vastgezet waarna er door het hele land protesten kwamen en veel mensen waren van mening dat het ging om een valse beschuldiging.

Na vijf dagen liet het Openbaar Ministerie (OM) de aanklachten vallen en de journalist is direct op vrije voeten gesteld. Dat was niet alles want de vijf betrokken agenten zijn ontslagen en aangeklaagd. In Rusland worden agenten bijna nooit aangeklaagd in soortgelijke zaken en zeker niet veroordeeld tot dit soort straffen.

De rechtbank heeft de hoofdverdachte 12 jaar opgelegd voor het plaatsen van drugs in onder meer een rugtas. Drie van zijn collega’s kregen elk acht jaar. De vijfde agent, de enige die de feiten had bekend, moet vijf jaar in een strafkamp verblijven. Bovendien moeten de vijf voormalige agenten een schadevergoeding van 1 miljoen roebel (ongeveer 11.000 euro) aan Golunov betalen.