Tot 12 jaar geëist voor voorbereiden liquidatie in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen vier mannen uit Amsterdam gevangenisstraffen tot 12 jaar geëist voor het voorbereiden van een liquidatie.

Op 1 februari 2015 werden de vier verdachten in de Knokkestraat in Amsterdam-West klemgereden door een arrestatieteam. De Amsterdammers reden in een gestolen auto voorzien van valse kentekenplaten, hadden automatische wapens bij zich inclusief munitie, donkere kleding, bivakmutsen, een jerrycan gevuld met benzine en een flare bij zich. Daarnaast waren ze in het bezit van apparatuur om een peilbaken te volgen die geplakt was onder de auto van het vermeende slachtoffer.

Het OM is er van overtuigd dat de mannen onderweg waren om een liquidatie te plegen. Naast alle verdachten zaken in de auto zijn er ook versleutelde berichten op PGP-telefoons van de verdachten. Uit de berichten blijkt volgens het OM dat het viertal onderweg was een liquidatie te plegen.

Eén van de vier verdachten wordt naast het voorbereiden van een liquidatie ook verdacht van medeplichtigheid aan de poging moord op Chahid Yakhlaf op 1 november 2014 in Almere. De 21-jarige verdachte zou een peilbaken hebben gekocht en dit onder het voertuig waar Yakhlaf in reed hebben geplakt. Het slachtoffer overleefde de moordaanslag. Op oudejaarsdag 2015 werd Chahid Yakhlaf alsnog geliquideerd in Kerkrdriel.

De vier verdachten die terechtstaan voor het voorbereiden van een liquidatie waren goede vrienden van de onthoofde Nabil Amzieb. De rechtbank doet op 4 mei uitspraak in deze zaak.