Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 13 jaar cel voor poging tot liquidatie met AK-47 op medewerker spyshop Amsterdam

De rechtbank heeft tot 13 jaar cel opgelegd voor een poging tot liquidatie met een AK-47 op een medewerker van een spyshop in Amsterdam.

Op 28 augustus 2018 werd de 32-jarige man het slachtoffer van een moordaanslag. De daders liepen de zaak met een AK-47 binnen en probeerden op het slachtoffer te schieten. Het wapen weigerde waarna de spyshop medewerker meerdere keren hard op zijn hoofd is geslagen. Hij raakte hierbij zwaargewond. Tijdens de rechtszaak bleek dat het slachtoffer blijvend invalide is geraakt.

Na onderzoek heeft de politie twee verdachten van 21 en 55 jaar aangehouden. De 21-jarige man wordt verdacht van het besturen van de vluchtauto en de 55-jarige van het uitvoeren van de mislukte moordaanslag. De officier van justitie heeft celstraffen van 15 en 22 jaar geëist.

De rechtbank in Amsterdam heeft de verdachten nu veroordeeld tot dertien jaar cel en twee jaar jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Het motief voor de poging tot liquidatie is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Het slachtoffer heeft geen link met het criminele milieu en de verdachten beroepen zich vanaf het begin op hun zwijgrecht.