Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 14 jaar cel geëist tegen een aantal mannen die verdacht worden van het plegen van een reeks ram- en plofkraken op geldautomaten.

De zeven verdachten maakten zich volgens politie en justitie in de periode van juli 2015 tot hun in aanhouding in september en oktober 2016 schuldig aan negentien ram- en plofkraken op diverse locaties in Nederland. De mannen worden ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd. Tijdens de ram- en plofkraken opereerden ze in groepen van drie. De zevende verdachte had een loods in Kerkdriel gehuurd waar ze bij elkaar kwamen, waar de gestolen auto’s van valse kentekens werden voorzien en gereedschappen en buit werden verborgen.

Na uitgebreid onderzoek werden de verdachten aangehouden en zijn er sporen veiliggesteld. Zo is er technisch bewijs als achtergebleven DNA-sporen en glasdeeltjes afkomstig van bepaalde kraken en aangetroffen op de kleding of schoenen van de verdachten. Verder sporen van inkt op geld, kleding, schoenen en andere goederen van de verdachten. Daarnaast zijn er observaties van de gestolen auto’s waar de verdachten gebruik van maakten, tapgesprekken, de adressen van AH-filialen in de tomtoms van de gebruikte auto’s, en diverse goederen die bij de verdachten werden gevonden zoals gasflessen, bivakmutsen, PGP-telefoons en met inkt besmeurde bankbiljetten.

Tegen de verdachten zijn straffen van tot 14 jaar geëist. Naast de celstraffen is een ontnemingsvordering geëist van ruim zes ton. Verder moeten, volgens de officier van justitie, de vorderingen van de benadeelde partijen (Albert Heijn, ING en een verzekeringsmaatschappij) worden toegewezen. De vordering van de ING Bank bedroeg in totaal ruim 770.000 euro.