Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Tot 14 jaar cel geëist voor dodelijke ripdeal Colombianen en Marokkanen uit Frankrijk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot veertien jaar cel geëist tegen twee verdachten voor hun vermeende rol bij een dodelijke ripdeal in Zeist in 2015. Colombianen probeerden een groep Marokkanen uit Frankrijk te rippen en de Franse groep was van plan om de Colombianen te rippen.

Op 2 juni 2015 hadden de Colombianen afgesproken met de groep uit Frankrijk om zogenaamd drugs te verkopen. De Colombianen kwamen naar de afspraak met nepcocaïne en de andere partij kwam zonder geld (600.000 euro was er afgesproken) maar wel met wapens ter plaatse.

Het liep al snel helemaal uit de hand toen de groep uit Frankrijk de cocaïne controleerde en ontdekte dat het ging om nepcoke. Dit mondde uit in een schietpartij waarbij er gericht geschoten werd op de Colombianen. Aan de Colombiaanse zijde vielen één dode en twee gewonden door de schietpartij.

De andere betrokkenen sloegen na het schieten op de vlucht en carjackten een auto. Eén van de mannen werd al snel aangehouden bij de Stichtse Rotonde in Amersfoort. Hij is op 11 april jongstleden veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar voor zijn rol bij de ripdeal en carjacking.

Later werden zijn medeverdachten, van 28 en 39 jaar, aangehouden. De zaak tegen deze twee mannen moest eerder worden aangehouden omdat de 39-jarige verdachte vast zat in Frankrijk. Omdat hij moet getuigen in de zaak tegen de 28-jarige, kon ook die zaak niet eerder behandeld worden.

Vorige week stonden de twee mannen voor de rechter in Nederland. De 28-jarige man wordt net als de eerder veroordeelde man verdacht van medeplegen (poging) doodslag, afpersing en wapenbezit. Hij was bij de mislukte cocaïnedeal aan de Costerlaan in Zeist aanwezig. De 39-jarige man wordt ervan verdacht de cocaïnedeal te hebben voorbereid; de verdenking luidt medeplegen voorbereidingshandelingen en medeplegen wapenbezit. Aldus het OM.

De officier van justitie heeft tegen de 28-jarige verdachte een gevangenisstraf van 14 jaar geëist. De 39-jarige man hoorde 3 jaar celstraf tegen zich eisen voor zijn vermeende rol bij de ripdeal.