© Crime-Nieuws.nl

Tot 14 jaar geëist voor deelname criminele organisatie en smokkel 6800 kilo cocaïne via Antwerpen en Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 14 jaar geëist voor deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij de smokkel van ruim 6800 kilo cocaïne.

Het gaat om tien mannen die volgens de officier van justitie in anderhalf jaar tijd grote hoeveelheden cocaïne zouden hebben ingevoerd. Daarnaast worden ze verdacht van witwassen en van deelname aan een criminele organisatie. De officieren eisten tegen alle verdachten naast de celstraffen ook geldstraffen variërend van 10.000 tot 100.000 euro. Behalve de tien mannen stond een autoverhuurbedrijf voor de rechter, daartegen eisten de officieren een geldboete van 70.000 euro en verbeurdverklaring van alle in beslag genomen auto’s.  

De tien mannen, in leeftijd variërend van 23 tot 40 jaar en voornamelijk afkomstig uit Amsterdam en Rotterdam, worden verdacht van handel en grootschalige invoer van verdovende middelen via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De verdachten kwamen in beeld na het kraken van pgp-dienst Sky ECC. Eén van de partijen die gelinkt wordt aan de organisatie is een partij van 4200 kilo cocaïne. De drugs werden in april 2020 in een loods in Antwerpen aangetroffen nadat uithalers de coke uit de haven wisten te halen.

‘Uit de bewijsmiddelen en ook de Sky chats valt af te leiden dat sprake is geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten en de andere personen die betrokken waren bij de invoer van de partij cocaïne. De verschillenden verdachten hadden ieder een eigen cruciale, essentiële rol bij het smokkelen en bij het onderscheppen van de partij cocaïne voordat de container de haven van Antwerpen zou verlaten. Er was sprake van een duidelijke taakverdeling tussen de diverse medeplegers van de invoer. De verdachten hebben uitvoerig contact met andere deelnemers aan de invoer en sturen personen aan die op zoek gaan naar de container in de haven. Een verregaande vorm van organisatie en duidelijk omschreven plan waarbij er een voorafgaande toezegging nodig was van de verschillende personen wier medewerking onontbeerlijk was met het oog op het bereiken van het beoogde resultaat. Het gaat immers om de uithaling van twee grote partijen cocaïne binnen een korte tijdspanne.’ Aldus de officier van justitie.

Niet alleen de tien mannen, maar ook een autoverhuurbedrijf uit Barendrecht staat in deze megazaak voor de rechter op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het bedrijf wordt ervan verdacht een faciliterende rol te hebben gespeeld bij de invoer van drugs, zoals het leveren van stashlocaties en transportmiddelen met verborgen ruimtes. Tegen het bedrijf eisten de officieren een geldboete van 70.000 euro en verbeurdverklaring van alle in beslag genomen auto’s. De andere verdachten hoorden straffen tot 14 jaar tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.