Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 14 jaar gevangenisstraf geëist voor de smokkel van 10.500 kilogram cocaïne via de Antwerpse haven naar Nederland.

De officieren van justitie van het Landelijk Parket en Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eisten maandagmiddag tegen de hoofdverdachten, een man en vrouw, gevangenisstraffen van respectievelijk 14 en 12 jaar. Twee medeverdachten hoorden straffen van 9 en 6 jaar tegen zich eisen.

De cocaïne, eenmaal 3500 kilo en eenmaal 7000 kilo, kwam in twee verschillende ladingen met bananen uit Zuid-Amerika binnen bij de haven van Antwerpen. Volgens justitie zijn de drugs na aankomst in de haven door het transportbedrijf van een van de hoofdverdachten naar Nederland gebracht. De politie haalde de ruim 3000 kilo weg en bracht de lading onder observatie naar Nederland.

Toen vervolgens de container met bananen op maandag 27 augustus na vervoer naar een loods in Oosterhout aldaar werd uitgepakt, heeft de politie de vier verdachten op heterdaad aangehouden. Er zijn niet alleen wegwerptelefoons gevonden, maar ook de in het criminele milieu veelgebruikte PGP-mobieltjes.

Tijdens het onderzoek bleek dat de twee hoofdverdachten ook verdacht worden van betrokkenheid bij de invoer van 7000 kilo cocaïne. De partij van 7000 kilo cocaïne is 30 december 2017 in de haven van Antwerpen onderschept. De container waarin de cocaïne tussen een deklading bananen verstopt zat, had als bestemming Nederland. Er werden toen geen verdachten aangehouden. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.