Tot 15 jaar cel voor aanslagen met granaten en bommen in criminele milieu Oss

De rechtbank heeft in verband met een reeks aanslagen met granaten en bommen in Oss, tot 15 jaar gevangenisstraf opgelegd.

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan acht aanslagen, waarbij onder meer handgranaten, brandbommen en vuurwerkmortieren zijn gebruikt. Een 30-jarige Roemeen zonder bekende woon- of verblijfplaats heeft een gevangenisstraf van 8 jaar opgelegd gekregen voor betrokkenheid bij twee van die aanslagen.

De Arnhemmer stichtte in februari 2018 samen met een derde verdachte driemaal brand: twee keer in korte tijd bij dezelfde woning in Oss en een keer bij een woning op een woonwagenkamp in Haarlem. Ook is hij verantwoordelijk voor het gooien van een handgranaat naar een woning in Oss in augustus 2018 en voor het stichten van een brand bij een woning in Leende. In september 2018 gaf hij de instructies voor twee brandstichtingen kort na elkaar in een woning in Oss.

Volgens de officier van justitie was de Roemeense verdachte bij beide brandstichtingen betrokken. De rechtbank vindt zijn betrokkenheid alleen bij de tweede brandstichting bewezen. Bij dit delict wist de bewoner zichzelf te redden via een kapotgeslagen raam. Twee van zijn honden zijn om het leven gekomen in het vuur. Beide verdachten gingen later in september 2018 samen met een derde verdachte naar Eindhoven en gooiden daar een handgranaat de hal van een woning binnen.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat deze misdrijven zijn gepleegd in opdracht binnen het criminele circuit. De bedoeling was om slachtoffers angst aan te jagen of een boodschap over te brengen. De rechtbank vreest voor het ergste in de toekomst en vindt het daarom noodzakelijk de maatschappij langdurig tegen deze verdachten te beschermen. Naast de celstraffen moeten de verdachten schadevergoedingen betalen aan drie benadeelden van in totaal ruim 42.000 euro.