Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Tot 15 jaar geëist tegen drugsbende in beeld door Encrochat voor cocaïne in reservewielen vrachtwagens

Justitie heeft tot 15 jaar gevangenisstraf geëist voor drugstransporten in reservewielen van vrachtwagens.

Volgens de officier werden tientallen kilo’s cocaïne per transport vervoerd door Poolse chauffeurs naar Engeland, Spanje, Frankrijk, Noorwegen. Bewijs in de zaak komt onder meer uit versleutelde berichten die via Encrochat werden verstuurd. Daaruit komt volgens een woordvoerder een beeld naar voren van een organisatie die nauwgezet transporten organiseert die zo onopvallend mogelijk moeten zijn, terwijl de drugs verstopt in reservewielen onder de opleggers hangen.

De veertien verdachten zouden in de jaren 2018, 2019 en 2020 betrokken zijn geweest bij meerdere drugstransporten. Het vermoeden is dat de organisatie al in 2016 of eerder actief was. De chauffeurs wisten waarmee ze rondreden, sommigen van hen zijn eerder ook al aangehouden en vervolgd. Vermeende kopstukken in de organisatie kwamen pas naar voren na het kraken van de servers van Encrochat in het voorjaar van 2020.

De criminele organisatie is afkomstig uit het zuiden van Polen. De 42-jarige hoofdverdachte komt ervandaan en het geld ging ernaartoe. Er zijn foto’s van vrouwen die aan tafel grote stapels biljetten zitten te tellen. Deze basis in Polen bleef vooralsnog buiten bereik van justitie, maar in en rond Bodegraven wist de politie de invloed van de criminele organisatie wel te breken. De hoofdverdachte had een belangrijke functie gehad in een uitzendbureau voor arbeidsmigranten en dat bleek de plek te zijn waar hij mensen ronselde voor de transporten.

De organisatie werd in 2020 opgerold bij een actie van de politie. De 42-jarige man vormde de leidinggevende laag, samen met twee Poolse mannen van 36 en 28 jaar. Er waren vertrouwelingen en facilitators, en onderaan de hiërarchie stonden inpakkers en chauffeurs. In een woning in Waddinxveen was een kantoortje ingericht om de administratie van de dekmantels te regelen. Verder waren er verschillende locaties die volgens het OM gebruikt werden als stash plekken voor drugs.

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 15 jaar tegen de 42-jarige man. Zijn compagnons van 28 en 36 jaar hoorden 14 en 10 jaar tegen zich eisen. Tegen de andere verdachten werden straffen geëist variërend tussen de 12 en 2 jaar cel, een werkstraf en een geldboete. Ook aan het uitzendbureau zou een geldboete moeten worden opgelegd van 600.000 euro (waarvan 200.000 voorwaardelijk) als het aan de officier ligt. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.