© crime-nieuws.nl

Tot 15 jaar geëist tegen organisatie beroepscrimineel Peerke ‘die alles bepaalde vanaf jacht bij Seychellen en Emiraten’

Het Openbaar Ministerie heeft tot 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen Peter ‘Peerke’ S. en elf leden van zijn vermeende criminele organisatie.

Het proces draait rond internationale drugshandel en het witwassen van miljoenen aan crimineel vermogen. Officieel gaat het om onder meer het exporteren van 106 kilo cocaïne naar het Verenigd Koninkrijk, witwassen van ruim 4,8 miljoen aan crimineel vermogen, handel en bezit van grondstoffen gebruikt voor de productie van synthetische drugs en import van honderden kilo’s wiet en 80 kilo ketamine.

Het bewijs komt volgens de officieren van justitie uit de vele onderschepte PGP berichten van EncroChat, SkyECC en ANOM die een inkijk hebben gegeven in de criminele wandel en handel van de verdachten. ‘De vele chatgesprekken hebben ons een ontluisterend beeld gegeven van de drugszaken waarmee zij zich bezighielden. De chats lieten ons een criminele drugsorganisatie zien die van alle markten thuis was.’

De leider van de organisatie was volgens justitie de 60-jarige beroepscrimineel Peerke. Hij werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim 11 jaar voor betrokkenheid bij de export van miljoenen MDMA pillen. Vanaf een luxe jacht bij de Seychellen en in de Verenigde Arabische Emiraten zou ‘de oude’ hebben bepaald wat er moest gebeuren. Hij stond aan de top met een rechterhand die hij kon inzetten als personal assistent en boekhouder en allerlei af te handelen klussen. Binnen de organisatie hielden verschillende verdachten zich bezig met de inrichting van labs, transport en logistiek en de invoer van drugschemicalien. Uit de chats bleek volgens het OM dat de organisatie geweld niet schuwde en actief was met vuurwapens.

De criminele organisatie hield zich niet specifiek met één soort drugs bezig maar ging volgens de officier van het ene naar het andere project. Ze waren voortdurend op zoek naar locaties, chemicaliën en hardware, ‘alsof ze handelden in pakken hagelslag’. De elf verdachten hebben bijna allemaal gezwegen en geweigerd verklaring af te geven. Tegen hen zijn straffen tot 15 jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.