© crime-nieuws.nl

Tot 1,5 jaar geëist tegen verdachten plofkraak gepakt na plaatsen peilbaken onder zeer snelle VW Golf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 1,5 jaar cel geëist voor het voorbereiden van een plofkraak op een geldautomaat.

Op 2 juni 2022 werd in Amsterdam een VW Golf met valse kentekenplaten aangetroffen. Het ging om een zeer snelle Golf die regelmatig gebruikt wordt bij onder meer plofkraken. De politie besloot een peilbaken onder de auto te plaatsten en het voertuig in de gaten te houden met een statische camera.. Toen de auto op 7 juni 2022 in beweging kwam, startte de politie de achtervolging, over de snelweg in de van richting Nijmegen. Op het moment dat de politie de auto een stopteken gaf, ramde de Golf de politieauto en ging er met hoge snelheid vandoor.

Het peilbaken leidde uiteindelijk naar de achtergelaten auto in Nijmegen. Daarin troffen agenten onder meer vijf jerrycans met benzine aan, twee dubbelgevouwen Duitse kentekenplaten, een tas met een bivakmuts en een hoofdlamp, inbrekerswerktuig, een fles ammoniak en schoonmaakdoekjes aan. De politie hield vier personen, tussen de 23 en 25 jaar oud, aan die zich schuil leken te houden in een portiek, niet ver van de auto.  

‘Het is algemeen bekend dat bij een plofkraak aanzienlijke schade wordt toegebracht aan de geldautomaten en de gebouwen waarin deze geldautomaten zich bevinden. Vaak bevinden die geldautomaten zich in de nabijheid van winkels of woningen, met groot gevaar voor de zich in die omgeving bevindende personen. Ook veroorzaakt dit soort ernstige feiten gevoelens van onrust en onveiligheid in de maatschappij. Een plofkraak gaat immers gepaard met een heftige explosie en een grote ravage als gevolg en levert flinke overlast op doordat publieke voorzieningen tijdelijk worden lamgelegd. De laatste maanden hebben we ook in Amsterdam weer kunnen zien wat voor een impact een plofkraak heeft op de omwonenden. Verdachten hebben zich hierom niet bekommerd en enkel oog gehad voor snel en groot financieel gewin.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen vier van hen eiste de officier gevangenisstraffen variërend van vijftien maanden en achttien maanden waarvan een deel voorwaardelijk. Tegen een 21-jarige verdachte vorderde de officier vrijspraak wegens onvoldoende bewijs.