Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 16 jaar cel geëist voor neerschieten bekende crimineel en dochter bij liquidatiepoging Amstelveen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 16 jaar gevangenisstraf geëist voor de poging tot liquidatie op de bekende crimineel Ahmet G. in Amstelveen.

Tegen twee mannen van 28 en 29 jaar uit Rotterdam zijn straffen van 15 jaar geëist voor betrokkenheid bij de liquidatiepoging. De twee zijn volgens het OM de schutters geweest. Tegen een derde verdachte van 27 jaar uit Rotterdam eiste het OM een gevangenisstraf van een jaar langer. Zijn rol zou groter zijn geweest, omdat hij de contacten onderhield met de opdrachtgever. Hij had volgens de officier de klus aangenomen, de schutters aangestuurd en voorzag hen van de nodige middelen. Bovenop deze eis van 16 jaar komt nog 3 maanden gevangenis vanwege het bezit van 193 gram cocaïne.

De liquidatiepoging op het doelwit Ahmet G. vond op 16 maart 2019 plaats. Op die dag raakte het slachtoffer en zijn 17-jarige dochter rond het middaguur gewond toen zij met de auto thuis aankwamen en werden beschoten. Een vuurwapen dat werd gericht op de eveneens aanwezige ex-vrouw van de man weigerde. De vrouw viel een van de schutters aan en probeerde hem weg te duwen. G. en zijn dochter moesten met schotwonden worden overgebracht naar het ziekenhuis.

De aanslag werd uitgevoerd door twee schutters die op de vlucht sloegen in een gereedstaande donkere auto. Het voertuig was vermoedelijk gestolen en voorzien van een vals of vervalst kenteken. In het onderzoek dat volgde werd duidelijk dat de poging tot moord door de schutters was uitgevoerd in opdracht van iemand anders in het criminele milieu.