De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot 16 jaar geëist voor poging tot liquidatie met machinegeweer in spyshop Amsterdam

Justitie heeft in hoger beroep celstraffen tot 16 jaar geëist voor een poging tot liquidatie bij spyshop Spy City in Amsterdam.

In augustus 2018 probeerden twee mannen in het Westelijk Havengebied een 31-jarige man uit Alkmaar te liquideren. Met een machinegeweer werd het vuur geopend maar her wapen weigerde. Daarop ontstond een worsteling waarbij het slachtoffer hard in zijn gezicht en op zijn achterhoofd werd geslagen. Toen de man bewusteloos op de grond lag sloeg de dader nog een paar keer hard op zijn hoofd. Het slachtoffer raakte zwaargewond en heeft blijvend letsel opgelopen.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de 56-jarige hoofdverdachte tot 13 jaar cel. De nu 22-jarige medeverdachte kreeg twee jaar jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk, opgelegd. Justitie wil nu dat de jongere verdachte onder het volwassenstrafrecht wordt veroordeeld.

Het motief van de poging tot liquidatie is nog altijd onbekend. Hierdoor is ook niet duidelijk of er een opdrachtgever achter de aanslag zit, iets wat het OM de verdachte zwaar aanrekent. Tegen de twee mannen is nu 16 en 13 jaar cel geëist. Daarnaast eist de officier dat de verdachten 265.000 euro per persoon betalen aan het slachtoffer vanwege blijvend letsel. Het gerechtshof doet binnenkort uitspraak in deze zaak.