Tot 18 jaar cel geëist voor mislukte liquidatie met AK-47’s in Diemen

Tegen de mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een mislukte liquidatie in Diemen is tot 18 jaar gevangenisstraf geëist. Het slachtoffer, Peter ‘Pjotr’ R., overleefde ondanks vele kogels in zijn bovenlichaam de moordaanslag.

De 28-jarige Qio C. hoorde de hoogste straf van 18 jaar tegen zich eisen omdat hij ervan verdacht wordt met een machinegeweer te hebben geschoten op de auto van het slachtoffer. De man die mogelijk de vluchtauto bestuurde, Karim S., moet zeventien jaar en negen maanden de cel in als het aan justitie ligt.

Tegen de 24-jarige Genaro L. is 14 jaar en negen maanden geëist en tegen de voortvluchtige Alejandro P. (28) is 15 jaar geëist. Zij zouden volgens het OM het slachtoffer hebben geobserveerd en andere voorbereidingen getroffen voor de liquidatie.

De zaak van een andere verdachte wordt pas in de zomer behandeld. Het viertal wordt naast de poging tot liquidatie ook verdacht van het bezit van vuurwapens en explosieven en heling van gestolen voertuigen.

Peter ‘Pjotr’ R. werd op 5 november 2015 met AK-47 machinegeweren onder vuur genomen in Diemen. Ondanks een kogelregen wist het slachtoffer de moordaanslag te overleven. Hij werd geraakt door vele kogels, waarvan er één nog altijd in zijn lichaam zou zitten. Kort na de mislukte liquidatie heeft de politie arrestaties verricht.