Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot 18 jaar cel opgelegd voor het uitlokken van een poging tot moord en drie brandstichtingen

De rechtbank heeft een 40-jarige man uit Druten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor het uitlokken van een poging tot moord, 3 brandstichtingen en valsheid in geschrift. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van bijna 4.000 euro betalen aan het slachtoffer van de brandstichting waarvoor hij opdracht gaf.

Een 29-jarige man uit Emmen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor het uitvoeren van de poging tot moord en 2 brandstichtingen. Daarnaast pleegde hij nog 6 andere brandstichtingen. Beide mannen moeten samen een schadevergoeding van in totaal 41.000 euro betalen aan het slachtoffer van de steekpartij.

De rechtbank oordeelde dat de 29-jarige man schuldig was aan poging tot moord omdat hij opdracht kreeg van de echtgenoot van het slachtoffer om haar neer te steken. De 40-jarige man werd veroordeeld voor het uitlokken van de moordpoging. De rechtbank achtte bewezen dat de 29-jarige man het slachtoffer met een mes heeft aangevallen en haar meerdere keren heeft gestoken, wat haar fataal had kunnen worden.

Daarnaast werd de 29-jarige man schuldig bevonden aan 8 van de 9 brandstichtingen waarvan hij werd verdacht, waarbij hij in opdracht van de 40-jarige man handelde. De 40-jarige man beloofde hem 150.000 euro voor het stichten van de branden. De 29-jarige man pleegde ook nog 6 andere brandstichtingen.

De 40-jarige man maakte zich daarnaast schuldig aan valsheid in geschrift door een e-mailbericht van zijn opdrachtgever te vervalsen om een schadevergoeding van 130.000 euro te vragen van de Staat.

De rechtbank oordeelde dat de 40-jarige man zich in een lastige positie had gemanoeuvreerd, waarbij hij op criminele wijze snel geld wilde verdienen en geen respect had voor anderen, zelfs niet voor zijn eigen vrouw die hij wilde laten vermoorden. De rechtbank vond een forse gevangenisstraf passend en legde hem een straf van 18 jaar op. Voor de 29-jarige man vond de rechtbank eveneens een lange gevangenisstraf passend en legde hem een straf van 16 jaar op.