De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot 20 jaar geëist inzake terroristische aanslag met AK-47’s en bomvesten in Nederland

Het OM heeft tegen zes mannen gevangenisstraffen tot 20 jaar geëist vanwege het voorbereiden van een grootschalige terroristische aanslag in Nederland. De zes staan terecht vanwege het voorbereiden van een meervoudige aanslag met een autobom, Kalasjnikovs, andere vuurwapens, handgranaten en bomvesten.

Naar de stellige overtuiging van het Openbaar Ministerie (OM) is Nederland in 2018 ontsnapt aan een grote en zware aanslag. ‘Een grote aanslag wel te verstaan, waarbij de verdachten zo veel mogelijk schade wensten aan te richten door met een auto een zware bomaanslag te plegen en elders een festival binnen te dringen ‘schietend als een gek op mensen’ met Kalasjnikovs’, aldus de officieren van justitie bij de rechtbank in Rotterdam. ‘De verdachten zouden daarbij ook handgranaten en bomvesten hebben willen gebruiken.’

De mannen hadden een aanslag voor ogen zoals in Parijs in 2015. Volgens de officieren van justitie was het overduidelijk dat de verdachten de naderende dood hadden geaccepteerd en zich daarop voorbereidden. De officieren spraken van duidelijke en gruwelijke bedoelingen van de verdachten om in Nederland een bloedbad aan te richten zoals in Parijs. De verdachten zijn ook aangeklaagd voor het deelnemen aan een terroristische organisatie en training voor het plegen van een aanslag.

De plannen voor een aanslag kwamen aan het licht tijdens een infiltratie. Op 27 september 2018 kwam de politie in actie in een vakantiehuisje op een recreatiepark in Weert. De camera’ s die in het huisje waren opgehangen gaven ‘live’ een ijzingwekkend beeld van de verdachten en hun plannen.

In een ontmoeting met twee undercoveragenten kregen vier verdachten instructies over het gebruik van handvuurwapens, Kalasjnikovs en bomvesten. De vuurwapens waren vooraf door de politie onklaar gemaakt. Er konden geen kogels mee worden geschoten. Aan de buitenkant was dat niet zichtbaar. Een van de verdachten noemde de Kalasjnikov zijn ‘sleutel tot het paradijs’. Een ander informeerde nog of de schakelaar van het bomvest van links naar rechts verplaatst kon worden.

Aan het einde van de ontmoeting spraken de mannen over een afscheidsvideo die ze wilden maken. Na hun vertrek uit het vakantiehuisje zijn de verdachten door de politie klemgereden en aangehouden. Een van hen probeerde nog met een doorgeladen pistool op de politiemensen te schieten. De rechtszaak wordt volgende week voortgezet met de pleidooien van de advocaten van de verdachten.