© US Army via Wikimedia Commons

Tot 23 jaar gevangenisstraf geëist voor beschieting sportschool en poging tot liquidatie advocaat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 23 jaar gevangenisstraf geëist voor een poging tot liquidatie op een advocaat in Gronau.

De verdachten zijn een 48-jarige en een 32-jarige man. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de poging tot liquidatie op advocaat Philippe Schol op 6 november 2019 in Gronau. Hij overleefde de moordaanslag. De 48-jarige man hoorde een gevangenisstraf van 23 jaar tegen zich eisen. Hij stond ook terecht voor de beschieting van sportschool Sport Fabrik in Losser op 2 oktober 2019. Voor de 32-jarige man is een gevangenisstraf van 18 jaar geëist.

De eigenaar van de sportschool gaat er vanuit dat het motief voor de beschieting ligt in de afwikkeling van het eerdere faillissement van deze sportschool. Hij heeft na dit faillissement, exact 1 jaar voor de beschieting, een doorstart gemaakt. Ook de advocaat ziet een motief voor de aanslag in de afwikkeling van dit faillissement en de faillissementen met betrekking tot verwante sportscholen. De advocaat trad in al deze faillissementen op als curator. Het door de eigenaar van de sportschool en de advocaat genoemde motief levert een link op tussen de twee aanslagen, net als het feit dat bij beide beschietingen hetzelfde wapen is gebruikt.

 ‘Een loden jas. Dat is waar advocaat Philippe Schol vandaag de dag in én mee rondloopt. Op 6 november 2019 rond tien over acht in de ochtend is het leven van Philippe Schol drastisch, zeer ingrijpend en onomkeerbaar veranderd.’ Met deze uitspraak begon én eindigde het requisitoir van de officieren van justitie vandaag in de rechtbank in Almelo, op de tweede zittingsdag van het strafproces rond de beschieting van de advocaat.