De schutters en bestuurder van de vluchtauto van de liquidatie op Latumahina. © Politie

Tot 23 jaar gevangenisstraf voor ‘foute liquidatie’ in Amsterdam na persoonsverwisseling

In de zaak rond de liquidatie van dj Djordy Latumahina in Amsterdam is tot 23 jaar gevangenisstraf opgelegd.

De vermeende opdrachtgever Cedric R. kreeg eerder van de rechtbank 26 jaar cel voor zijn rol. De schutter Djurgen W. werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en twee medeverdachten kregen 15 en 18 jaar cel opgelegd. Tony D. tegen wie eerder 30 jaar was geëist kreeg uiteindelijk vier maanden cel geregen. Het OM ziet D. als schutter maar de rechtbank achtte dat destijds niet bewezen.

Het gerechtshof heeft in het geval van D. duidelijk anders geoordeeld. In plaats van vrijspraak heeft hij 22 jaar en elf maanden cel opgelegd gekregen. Vorig jaar kreeg hij nog zeven jaar cel voor zijn rol bij het voorbereiden van een liquidatie op de tot levenslang veroordeelde crimineel Naoufal F. alias ‘Noffel’. Een verklaring van een anonieme getuige was voor het hof bewijs genoeg dat D. betrokken is geweest bij de liquidatie van Latumahina.

De 31-jarige Amsterdammer Djordy Latumahina werd op zaterdag 8 oktober 2016 doodgeschoten in een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam. Zijn vriendin raakte levensgevaarlijk gewond. Na onderzoek van de recherche blijkt dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Een crimineel die in dezelfde auto reed als het slachtoffer zou het doelwit zijn geweest van het moordcommando.