Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 24 jaar cel voor doodschieten onschuldige man bij liquidatiepoging ‘kopstuk maffia’ in Amsterdam

De rechtbank heeft tot 24 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het doodschieten van een onschuldige man bij een poging tot liquidatie op een crimineel in Amsterdam.

De 42-jarige verdachte zou op 23 oktober 2019 naar het Hugo de Grootplein zijn gegaan om een liquidatie te plegen. Het doelwit was Jovan Duroviv een kopstuk van de maffia in Montenegro. Se huurmoordenaar opende het vuur raakten doelwit in zijn buik. De restaurant eigenaar schoot zijn vriend te hulp en greep in. De schutter richtte daarop zijn vuurwapen naar achteren en schoot de man neer. Hij overleed kort na de schietpartij.

De politie stelde na de schietpartij een groot onderzoek in en agenten zijn op zoek gegaan naar de vluchtauto. De schutter werd even later in een auto met het vuurwapen waarmee is geschoten aangetroffen en aangehouden. De man bleek schotresten op zijn handen te hebben en in de auto lag ook nog een telefoon die gebruikt is bij de voorbereiding van de liquidatie. De kleding die de man aanhad kwam overeen met de kleding die de schutter droeg. Drie andere verdachten zijn later aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Het bewijs komt onder meer uit gegevens van telefoons en zendmasten.

De rechtbank heeft het drietal schuldig bevonden en veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De schutter moet 24 jaar de cel in en de andere twee hebben 18 jaar opgelegd gekregen voor betrokkenheid bij de moord. Een vierde verdachte is vrijgesproken.